Korkutan araştırma: Bilmeden kimyasal mı yiyorsunuz?

Posted by

Bir hükümet test programı, Birleşik Krallık’ta satışa sunulan ve bir kısmı yurt dışından ithal edilen taze ürünleri kontrol etti.

Buna göre çileklerin yüzde 95’inin PFAS içerdiği bulundu. Toksin içeren diğer gıdalar arasında üzüm (yüzde 61), kiraz (yüzde 56), ıspanak (yüzde 42), domates (yüzde 38) ve şeftali (yüzde 38) yer aldı.

PFAS adı verilen insan yapımı maddeler, “sonsuz kimyasallar” olarak biliniyor çünkü tüketildiklerinde vücuttan asla ayrılmıyorlar.

Kanser, yüksek kolesterol, azalmış böbrek fonksiyonu, tiroid hastalığı, düşük doğurganlık, baskılanmış bağışıklık sistemi ve bebeklerde düşük doğum ağırlığı gibi ciddi sağlık sorunlarıyla bağlantılı oldukları biliniyor.

Ayrıca bebeklerde ve çocuklarda büyümeyi, öğrenmeyi ve davranış gelişimini etkilemesinden de korkuluyor.

KULLANIM ALANI ÇOK GENİŞ

PFAS kimyasalları pestisitlerde ve yapışmaz kızartma tavaları, giyim, kozmetik, gıda ambalajı ve yangın söndürücü köpük gibi ev ürünlerinde kullanılıyor.

Birleşik Krallık Pestisit Eylem Ağı’ndan (Pan Birleşik Krallık) Nick Mole, “PFAS’ı kanser gibi ciddi hastalıklarla ilişkilendiren giderek artan kanıtlar göz önüne alındığında, Birleşik Krallık’taki tüketicilerin bu kimyasalları tüketmekten başka seçeneği kalmaması derinden endişe verici. Bunlardan bazıları gelecekte uzun süre vücutta kalabilir.”

“Bu sonsuz kimyasalların yutulması ile ilişkili sağlık riskleri konusunda acilen daha iyi bir anlayış geliştirmemiz ve bunları besin zincirinden dışlamak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor.” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir